UITGELICHT: Peter Hiemstra

Bianca schrijft: “Peter en ik werken al samen sinds 2004. Dit jaar is dus ook een jubileum jaar voor onze samenwerking. Ik was al een aantal jaren getroffen door zijn werk dat ik met name op een grote tentoonstelling in het Noorden had gezien. Wat mij raakte in zijn werk was het ongelooflijke vakmanschap, zijn integriteit zijn humor maar daarnaast zijn verhaal. Hij heeft vaak een boodschap voor de kijker. Die door de gelaagdheid van zijn werk pas te begrijpen is door er heel goed naar te kijken. Niet iedereen neemt die moeite. Het vertelt jou een verhaal, maar je kunt er ook je eigen verhaal van maken. Bijzonder was het dat in 2003-2004 Peter van zijn kant ook bezig was mij op te zoeken, vanwege mijn grote voorliefde voor en daardoor bekendheid met de figuratieve keramiek. Zo kwamen wij samen.” (Foto: ‘Van et volk en de heide’)

Peter Hiemstra Van et volk en de heide

Peter Hiemstra is een kunstenaar die beeldverhalen schept. Zijn figuren kom je niet tegen in de werkelijke wereld. Het zijn fantasievolle en kleurrijke beelden zonder eenduidige vorm, maar taferelen of gebeurtenissen die het midden houden tussen geestig en bizar, integer en kwetsbaar. De wereld van Peter Hiemstra beantwoordt aan eigen wetten, waarden en waarheden. Met een enorm vakmanschap creëert hij bijvoorbeeld mensen met de kop van een beer of een haas. Ze staan op hun kop, dragen spijkerbroeken met bijzondere prints en zijn gemaakt met veel oog voor detail. De keramische of bronzen figuren die hij maakt ogen aaibaar en grappig. Ze staan rechtop, dragen kleurige kleding en verzamelen attributen om zich heen waardoor de grens tussen mens en dier vervaagt. Bij een tweede aanblik blijken de dieren niet meer zo schattig als gedacht. Een grimmige onderlaag wordt zichtbaar. Bijvoorbeeld bij de bronzen hazenbeer met het menselijk lichaam. In zijn linkerhand houdt hij een geweer, in zijn andere hand een knuffelbeer. Imiteren deze dieren de mens? Of zijn het mensen die zich gedragen als beesten? Peter Hiemstra zet met zijn werk vraagtekens bij ons gedrag, onze visie op de wereld en onze overtuigingen, maar steekt er ook de draak mee. Het uiteindelijke antwoord laat hij aan de kijker over. (Foto: ‘Et Geheim van Kuunder en Heide’)

Peter Hiemstra-Et Geheim van Kuunder en Heide

Peter Hiemstra werkt aan zijn eigen oeuvre maar daarnaast werkt hij ook samen met twee kunstenaars. Met de schilder Francis Kilian brengt hij een serie levensgrote portretten tot stand. Francis schildert portretten van vrouwen uit haar omgeving en Peter maakt borstbeelden van mannen uit zijn omgeving. Ook hier zal de twist niet ontbreken. Het eindresultaat wordt getoond in een gezamenlijke tentoonstelling in de herfst.
Al eerder maakte Peter samen met beeldbouwer Henk Slomp, De Karavaan, een bonte stoet metalen wagens met keramische figuren. De gehele karavaan werd uiteindelijk tentoongesteld in Museum Martena in Franeker. Omdat het samenwerken Peter en Henk goed afgaat en De Karavaan een groot succes was, hebben ze besloten hun samenwerking voort te zetten.

Peter HIemstra-Veur kaarke en heitelaand-eerbetoon an Peter wubben, boer en karkmeester

(Foto: ‘Veur kaarke en heitelaand-eerbetoon aan Peter wubben, boer en karkmeester’) Peter Hiemstra is eveneens voorzitter van Stichting ‘Open Stal’ die elk jaar een kunstroute in het pittoreske dorpje Oldeberkoop organiseert. Vier weken in de zomervakantie elke dag geopend van 13.00  uur tot 18.00 uur. Op 25 plaatsen in het dorp wordt van ongeveer 50 kunstenaars werk getoond. In de Open Stalroute zijn ook de beelden te zien die Peter speciaal maakte voor een project met Stellingwerfse kunstenaars en dichters. Bijzonder aan dit project is dat hij naast beelden ook een groot aantal reliëfs laat zien. Het werk is opgenomen in een fraai boek.
Over de Stellingwerven schrijft Peter: “Het gebied in ZuidFriesland bestaat uit de twee gemeentes, Oost-en West-Stellingwerf. In dit gebied ben ik opgegroeid en na 8 jaar Groningen ben ik daar weer teruggekeerd. Het land is een coulissenlandschap met bossen en weilanden. Een landschap dat mij kan inspireren, net zoals de mensen die daar wonen. Graag gebruik ik verhalen en poezie over het landschap en de mensen in mijn werk.” (Foto: ‘Gewoon Landschop’)

Peter Hiemstra-Gewoon heidelaandschop

(Foto: ‘Oold laand ni’i waeter’)

Peter Hiemstra-Oold laand ni'i waeter

(Foto: ‘Schilder van de Scheene-eerbetoon an Dirk Kerst koopmans’)

Peter-Hiemstra-Schilder van de Scheene-eerbetoon an Dirk Kerst koopmans