100 jaar het Baarnsch Lyceum

Dit jaar bestaat het Baarnsch Lyceum 100 jaar! Wat in 1919 als een particulier initiatief begon, is uitgegroeid tot een bloeiende school. Voor de oud-leerlingen en oud-medewerkers zal er een grote reünie georganiseerd worden op zaterdag 13 april 2019. Dit is een speciale gelegenheid voor Bianca Landgraaf aangezien zij zowel oud-leerling als oud-docent is van de school. Ter eren van het 100 jarig bestaan zal er daarom, op initiatief van Bianca Landgraaf, aanstaande zaterdag een beeld onthuld worden: De ‘Naald’. Dit prachtige beeld is ontstaan uit een samenwerking tussen Gerard Höweler en Le Thi Hien. Ook Gerard Höweler heeft een special band met het Baarnsch Lyceum aangezien hij leerling is geweest bij het Incrementum (onderdeel van Baarnsch Lyceum).

2.SAM_7992

De ‘Naald’

Gerard Höweler – De huidige tijd is snel en vluchtig, modes veranderen voortdurend en nieuwe ideeën proberen luidruchtig de aandacht te trekken. De beeldende kunst beschikt over nieuwe technieken zoals foto, film en computer. Kunststoffen vergen andere technieken dan de traditionele, ambachtelijke beeldhouwersmaterialen en maken snellere productie mogelijk.

In de natuur gaat alles veel langzamer. Beelden in steen assen daar wonderwel bij. Zij worden met liefde, geduld en vakmanschap gemaakt en door hun massa en onbeweeglijkheid stralen zij rust uit en nodigen uit tot bezinning. Mijn beelden hoeven geen verhaal te vertellen of een tijdbeeld uit te drukken.

PHOTO-2019-04-10-16-32-38Gebruikmakend van nieuwe bewerkingstechnieken gecombineerd met oud vakmanschap probeer ik de tegenstelling natuur en cultuur, tussen toeval en berekening, in een zo duidelijk mogelijk contrast vorm te geven. Door in de massa van de steen ruimte te creëren en de binnenruimtes te polijsten, wordt het licht bij wijze van spreken binnengehaald.
Ik laat mij door de steen als materiaal en door de wijze van bewerken inspireren. Het materiaal staat voor massa, volume en gewicht.
Het heeft een uitgesproken huid, een structuur. Daarnaast probeer ik natuurlijke elementen, zoals beplanting en water tot een onderdeel te maken van mijn werk.

Ruimtelijk evenwicht is een ander aspect dat mij fascineert en efficiënt materiaalgebruik. Blokken met inkepingen kunnen gestapeld worden tot ruimtelijke constructies met verschillende structuren, gehakt, gezaagd, gepolijst. Het beeld moet vooral helder en eenvoudig zijn.

PHOTO-2019-04-10-16-32-39 kopie 2a0362ca2-aefd-4a78-a622-fc446b791e33

Le Thi Hien – Ik werk in metaalplaten alsof ik papier vouw, om een andere dimensie te geven aan de luchtigheid van papier, om het gevoel van stevigheid, sterkte en importantie te geven. IJzer, zwaar en stevig, wordt licht, kwetsbaar en gaat bewegen.SAM_7226

Le Thi Hien is een Vietnamese kunstenaar die in Hanoi woont.
In 1986 studeerde zij af aan de Vietnam University of Fine Arts.
Over de jaren heeft Le Thi Hien een unieke, artistieke identiteit ontwikkeld. Haar sculpturen zijn modern, minimalistisch en geometrisch. Le Thi Hien bewerkt ieder materiaal: steen, metaal of klei, zacht of hard. De materialen gaan een spel aan van glijden en draaien.

Le Thi Hien heeft vele tentoonstellingen, symposia en evenementen bijgewoond over ’kunst in de openbare ruimte’ in België, Frankrijk, de VS en Vietnam. Haar laatste project, in Hanoi, heeft ze in 2018 afgerond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Screenshot 2019-04-12 at 11.08.18

3 maanden van het jaar werken Gerard Höweler en Le Thi Hien samen in Gerards Aletelier in Nes. Als zielsverwanten bewerken zij de hardste materialen. Afgelopen zomer legden ze samen de laatste hand aan de ’Naald’. Een beeld van – inclusief sokkel – ca. 3,5 ton.
De ’Naald’ zal vanaf 13 april 2019 zijn definitieve plaats krijgen naast de ingang van Het Baarnsch Lyceum te Baarn.

DSC_2640 DSC_2653 DSC_2676