24 maart 2013: Raf de Keninck – improvisatie op klarinet

raf

Op zondag 24 maart om 17.00 uur, zal de, in België, alom geliefde musicus Raf de Keninck op klarinet improviseren naar aanleiding van de compositie ‘Repartir’ op klankband van George De Decker. Een vijftal schilderijen in de tentoonstelling hebben ook de titel ‘Repartir’.

Raf De Keninck werd geboren op 30 januari 1973 te Duffel (België). Hij behaalde in 1992 de einddiploma’s klarinet en kamermuziek aan de Boomse Academie voor Muziek en Woord.
In 1998 behaalde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen het einddiploma klarinet, basklarinet en kamermuziek (specialisatie finaliteit) met de grootste onderscheiding (Supra Cum Laude) alsook het diploma “Master in Music”. In hetze lfde jaar behaalde hij ook het einddiploma HAFABRA-directie met grote onderscheiding (Cum Laude). Aan dit instituut verdiepte hij zich tevens in de meestergraad muziekanalyse en kerkorgel.

Als pedagoog (klarinet) was hij van 1991-2001 actief aan diverse Vlaamse muziekacademies.
Van 1999 tot 2001 assisteerde hij symfonische orkestdirectie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hier stond hij in voor de begeleiding van het orkest, leidde hij groepsrepetities en dirigeerde hij enkele concerten. Eén van die concerten werd live opgenomen en meermaals uitgezonden door de Vlaamse Klassieke zender “Klara”.

Als kamermusicus en dirigent ontving hij vele lovende woorden van solisten, componisten en pedagogen. Opvallend bij elke uitvoering is zijn ingesteldheid om alle aspecten die de muziek in zich draagt tot bij het publiek én mede-uitvoerders te brengen.
Componisten zoals Petra Vermote, Dimitrisch Andrikopoulos, George De Decker, Frits Celis, Wim Henderickx, Alain Craens, Frank Nuyts ea spraken hun waardering uit over het inzicht waarmee Raf De Keninck nieuwe werken creëert.

Raf De Keninck werd laureaat van diverse nationale en internationale wedstrijden. Zo werd hij laureaat van Pro Civitatea (1992), laureaat van de tweejaarlijkse internationale wedstrijd “Orpheus-Prijs” afdeling Solist (1997), laureaat van de kamermuziekwedstrijd José-Vigneront (1998), laureaat van de Nationale Kamermuziekwedstrijd te Almere (2005) en behaalde hij een 5de plaats op de internationale dirigentenwedstrijd te Kerkrade (2005). In 2006 werd hij tevens halve finalist van het internationale kamermuziekconcours “Gaetano Zinetti” te Verona, Italië.

Voor zijn bijzondere inzet op vlak van hedendaagse kamermuziek ontving hij de BAP- Sabamprijs (1997) en de Willem Pelemansprijs (2000).

Als klarinettist werkte hij samen met tal van orkesten en dirigenten zowel in Vlaanderen als op de internationale muziekscène. Hij verzorgde producties met de Beethovenacademie, Orchestre Philharmonique de Liège en diverse gelegenheidsensembles. Hij was solist met het “Walter Boeykens clarinetchoir” en met diverse strijkkwartetten in muziek van Mozart, Weber en Brahms.. In 2004 creëerde hij tevens het klarinetconcerto “ ik” (klarinetsolo, 2 dansers en kamermuziekensemble) van de Griekse componist D. Andrikopoulos.

Als klarinettist en op basklarinet creëerde hij om en bij de honderd werken die terug te beluisteren zijn op radio-opnamen’s en cd-producties. Zo verzorgde hij tal van kamermuziekconcerten die al dan niet live werden uitgezonden door de Belgische radiozender KLARA en de Nederlandse concertzender Radio 4. Hij was in 2006 te beluisteren in een soloprogramma tijdens “KLARA in de stad Geel” en in 2005 was er een uitzending door de Nederlandse zender Radio 4 vanuit het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam waar hij met het Trio Energico optrad. Hij verleende als klarinettist en als dirigent de medewerking aan diverse cd-opnames.

Als dirigent verzorgde hij talloze concerten met harmonieorkest, kamerensemble en symfonieorkest. Met als hoogtepunt de uitvoering van 7de Symfonie van Mahler en creatie van diverse soloconcerto’s van jonge Vlaamse componisten in deSingel te Antwerpen.

Als dirigent werkte hij niet alleen met vermaarde solisten zoals Walter Boeykens (B), Soon Sho (USA), Margriet Van Reisen (NL), Charlotet Riedijk (NL), Hans Van Kerkchoven (B) en Erwin Deleux (B) samen maar ook met tal van mensen uit andere kunstdisciplines zoals Pascale Platel, Hubert Damen, Koen Monserez en Steven Beersmans.

Hij dirigeerde werk op de cd Mystery van het ensemble Emanon. In 2008 kwam zijn tweede cd “Darkness” op de markt. Op deze cd dirigeerde hij het Emanon ensemble in de Salle de la Philharmonique te Luik. Deze cd kreeg vele lovende kritieken en werd op zowel de Oostenrijkse, Nederlandse, Franse en Belgische klassieke radiozenders voorgesteld.
De cd Darkness was terug te vinden in platenzaken verspreid over Europa, Azië, Amerika en is reeds aan een herdruk toe. In april 2010 verscheen de cd Tarquinia met werken van Frits Celis, Alain Craens, Joseph Jongen en Peter Welffens.

Als kamermusicus bracht hij concerten verspreid over heel Europa Momenteel werkt hij aan een heel groot project rond het begrip Chamber Symphony. Hierin zal hij instaan voor de creatie van 8 Kamer symfonieën met het Ensemble Emanon. Deze werken zullen dan ook stuk voor stuk op een CD verschijnen tussen 2011 en 2018.

Van 2010-2012 was hij verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten als coordinator Kamermuziek, docent kamermuziek en docent slagtechniek alsook ensembledirectie.

Momenteel is Raf De Keninck verbonden aan het Ensemble Emanon als artistiek leider en algemeen directeur.

Vanaf het academiejaar 2012-2013 is Raf De Keninck directeur van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten sector Muziek te Tilburg . Hij geeft daar leiding aan De Rockacademie, Master In Music, het Conservatrorium en de opleiding Muziekeducatie.

Hij speelt klarinet bij het Ensemble Emanon, Trio Energico en het Intertidal Ensemble. Met deze ensembles verkent hij nieuwe horizonten en als artistiek leider werkt hij vernieuwende ideeën uit op het vlak van cross- over en multimediale producties.

Hij is dirigent van de harmonieorkesten L’Union Fraternelle (Zeelst, Nederland) en de harmonie OBK (Erp, Nederland). Met deze orkesten behaalde hij tal van eerste prijzen in de hoogste afdelingen.

Hij is regelmatig als jurylid te gast bij VLAMO en de DEXIA CLASSICS wedstrijd (Nationale wedstrijd voor jong talent in organisatie van DEXIA bank) en op het Europees muziekfestival voor de jeugd te Neerpelt (België).

Voor het seizoen 2012-2013 staan er diverse creaties in zalen zoals het Concertgebouw en deSIngel in zijn agenda. Deze concerten, met Raf als dirigent, zullen op cd verschijnen of rechtstreeks uitgezonden worden door KLARA.

Hij is in het voorjaar 2013 te gast in Porto (Portugal) om aldaar het symfonieorkest te dirigeren in een programma met oa het vioolconcerto van Shostakovich en een symfonie van Brahms. Ook tijdens dat concert zal hij nieuwe muziek creëren.