Expositie Papageno Huis 2018

Het Papageno Huis helpt jongeren met autisme in een vertrouwde omgeving een plek te vinden in de maatschappij. De bijzondere sfeer in dit huis, dat geheel in het teken staat van de jongeren, spreekt Bianca zeer aan. Met veel enthousiasme stelt zij daarom wéér een verrassende tentoonstelling samen in de sfeervolle concertzaal.

De expositie zal geopend zijn van 17 November t/m 9 December 2018.
Maandag t/m Zondag: 11.00 – 18.00 uur en op afspraak.
Expositie Papageno Huis 2017

Expositie Papageno Huis 2017

Er zullen schilderijen geëxposeerd worden van Anneke Elhorst en Mirian Jacobs.

Anneke Elhorst schildert stillevens van alledaagse voorwerpen, bijvoorbeeld een kom of een schaal, waarbij het object sterk uitvergroot is weergegeven. Op het eerste gezicht lijkt haar werk fijnschilderkunst, maar de composities zijn opgebouwd uit redelijk grove penseelstreken. Haar landschappen, vaak verstilde zeegezichten of polderlandschappen met een nevelige atmosfeer, hebben net als de stillevens een zacht diffuus licht, waardoor de werken een poëtische uitstraling krijgen.

De natuur vormt ook de belangrijkste inspiratiebron voor de schilderijen van Mirian Jacobs, voor wie het creatieve proces een voortdurend experiment is. Haar innerlijke beleving brengt zij op abstracte wijze over in expressieve kleurrijke werken met een grote gelaagdheid. Een zoektocht vol gevoel en intuïtie naar de juiste spanning en harmonie in een compositie.

Daarnaast zullen er beelden getoond worden van Gerard Höweler, Annette Jalilova, Gerrit Langedijk, Le Thi Hien en Mieke Pontier.

Papageno Huis 2017

Expositie Papageno Huis 2017

Beeldhouwer Gerard Höweler creëert, in zijn waterstenen, contrasten in steen, waarbij hij het licht binnen in de steen tracht te vangen. Glad gepolijste openingen contrasteren met de ruwe, door de natuur gevormde huid van de steen. Voor de bronzen beelden van Annette Jalilova (FR) vormt het vrouwelijk lichaam een grote inspiratiebron. Als danser en choreograaf speelt zij met de ruimte, waarbij zij bewegingen vormgeeft in een vloeiend lijnenspel. Sterk geabstraheerd, zijn de vrouwenfigurengetransformeerd tot krachtige statements van een serene schoonheid. Gerrit Langedijk (1930-2014) creëerde vormen in steen en brons die uit twee componenten bestaan. Twee menselijke figuren die samensmelten, in een omhelzing. Zij werden voor hem het uitgangspunt van zijn groei van figuratie naar abstractie. Hij maakte harmonieuze complexe beelden. Samengesmolten tot één beeld vormen zij gestileerd strakke objecten met een krachtige eenvoud. Hij heeft een klein maar hecht oeuvre opgebouwd, waarvan nog enkele beelden te koop zijn. Le Thi Hien, een Vietnamese kunstenaar die in Hanoi woont, werkt 3 maanden van het jaar in het atelier van Gerard Höweler. Als zielsverwanten hakken zij in de hardste materialen. Afgelopen zomer hakten zij samen een beeld van 700 ton dat geplaatst gaat worden in de Anninghahof. Le Thi Hien bewerkt ieder materiaal: steen, metaal of klei, zacht of hard. De materialen gaan een spel aan van glijden en draaien. Zij zegt over zichzelf: ‘Ik werk in metaalplaten alsof ik papier vouw, om een andere dimensie te geven aan de luchtigheid van papier, om het een gevoel van stevigheid, sterkte en importantie te geven. IJzer, zwaar en stevig, wordt licht, kwetsbaar en gaat bewegen.’ Voor haar objecten in glas en keramiek vindt Mieke Pontier inspiratie in reizen en in de natuur. Gefascineerd door natuurkrachten in bijvoorbeeld Noorwegen, vertaalt zij winterse natuurimpressies tot sobere strakke objecten in koele kleuren. Daarnaast verraden kraalvormen en objecten in een warm palet duidelijke Afrikaanse invloeden. De essentiële vorm van een kraal symboliseert voor haar het echte Afrika, waar kralen een ceremoniële functie vervullen. In haar laatste werk zijn alle invloeden terug te vinden.

Ook deze keer zal een deel van de opbrengst van de verkooptentoonstelling ten goede komen aan het Papageno Huis.