Nicolaas Wijnberg op Realisme12

Zelfportret 'gele achtergrond' olieverf

In samenwerking met de erven van Nicolaas Wijnberg heeft Galerie Bianca Landgraaf een mooie kleine collectie geselecteerd voor Realisme12. In 2006 nam Bianca Landgraaf zijn werk voor het eerst mee naar deze beurs.

Nicolaas Wijnberg, geboren in 1918 te Amsterdam en overleden in 2006 in Laren in het Rosa Spierhuis, was een veelzijdig kunstenaar met een breed geschakeerd oeuvre. Primair was hij schilder en tekenaar. Hij ontwierp ook decorstukken, kostuums en affiches voor het theater. Hij voerde monumentale opdrachten uit, maakte talloze illustraties en daarnaast was hij schrijver. Hij ontwikkelde een persoonlijke expressionistische stijl met surrealistische, erotische en poëtische tendensen. Wijnberg was een man van kleur en kleurcontrasten. In 1947 richtte Nicolaas Wijnberg met Theo Kurpershoek en Hans van Norden de groep ‘De Realisten’ op. Later sloten Fiedler, Berserik en anderen zich ook aan. Hun gezamenlijk doel was om kunst leesbaar te maken voor grote groepen mensen. De Realisten maakten zich sterk voor de vrije figuratie zonder dwingende voorschriften. Toch is Wijnberg nooit een realist pur sang geworden. Hij ontwikkelde juist een eigenzinnige stijl met een combinatie van surrealistische verstilling en Bourgondische uitbundigheid. Een befaamde uitspraak van hem is: ‘ Ik schilder buiten uit mijn hoofd met de natuur bij de hand’.

Vanaf 1969 tot 1983 werd Wijnberg aangesteld als hoogleraar scenografie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hier kon hij zijn liefde voor het theater overdragen op een jonge generatie kunstenaars en ontwerpers. In 2000 werd hem door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst de Oeuvreprijs toegekend. Zijn laatste grote overzichtstentoonstelling kreeg hij postuum in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, tevens verscheen toen het boek “Nicolaas Wijnberg, 1918-2006”.