SOLOSTAND KunstRAI: George de Decker

geodeck

Rechts naast onze stand (nr.58) op de KunstRAI bevindt zich de solostand die geheel gewijd is aan het werk van schilder én componist George de Decker (B). George de Decker zal alle dagen zelf aanwezig zijn.

George De Decker toont enkele ensembles uit zijn recente reeksen:

  • CORO: 2 X 6 acryl op canvas, telkens 80 X 60 cm
  • DIE BEZWINGUNG DES CHAOS:  4 X bewerkt staal, telkens 100 X 100 c

Zie hieronder George’s ideeën omstreeks deze series!CORO:

grega

In 1975 schrijft componist Luciano Berio een werk voor 40 zangers en 44 muzikanten: CORO. Bij de uitvoering staat naast elk instrument een zanger. De muziek, een mozaïek van klanken en teksten, is tegelijk narratief en overwelmend emotioneel: de sleutelzin van waaruit Berio vertrekt is een versregel van Pablo Neruda: “Venid a ver la sangre por las calles” of:  “Kom en zie het bloed in de straten” – een zinspeling op de brutale greep naar de macht van generaal Pinochet in Chili. Toch overstijgt Berio het politieke pamflet met zijn muziek: binnen het koor van 40 zangers wil hij met elke stem de ‘chaos van ons modern klankuniversum’ bedwingen.

In 2016 hoort George De Decker toevallig dit werk op de radio. Getroffen door de muziek (vooral door de zang) en zonder de context van het werk te kennen begint hij een aantal doeken te schilderen, in een voor hem ongebruikelijk palet van rode tinten.  Nadat hij de ontstaangeschiedenis van het werk heeft achterhaald besluit hij een gelijknamige reeks te schilderen, bestaande uit 31 doeken – een verwijzing naar de 31 verhalen die gezongen worden in Berio’s werk. Elk doek is tegelijk individueel geconcipieerd én deel van een geheel: 31 stemmen met een eigen picturaal verhaal, 31 solo’s  in een koor van schilderijen.

DIE BEZWINGUNG DES CHAOS:

bezwe

In 2010 worden in het atelier van George De Decker 64 stalen platen geleverd, elk één vierkante meter groot.  De platen dienden ooit als decor voor een stuk van Samuel Beckett.

De Decker besluit ze een nieuw leven te geven: hij laat ze aanvankelijk een tijd lang in weer en wind aantasten door roest, het penseel van het toeval, het patina van de tijd.

Vanaf 2014 voegt hij aan het organisch gegroeid roestpalet een aantal ingrepen toe: hij bewerkt de stalen platen met acryl, inkt, lood.

In 2016 bereikt de reeks van 64 platen haar voltooiing. Waar ze eerst stilzwijgend het decor vormden voor een toneelstuk, krijgen ze nu een eigen stem. Ook hier wordt picturaal de chaos bedwongen, in een complementaire dialoog met de natuur.

In ‘Die Bezwingund des Chaos’ werkt de schilder als een componist: aan de partituur van het toeval voegt hij, luisterend naar het koloriet dat zich heeft aangediend, een aantal noten toe.  Soms spaarzaam, soms heel exuberant. Hoe laat je de geschiedenis zingen?