UITGELICHT: Gerard Howeler


De huidige tijd is snel en vluchtig, modes veranderen voortdurend en nieuwe ideeën proberen luidruchtig de aandacht te trekken. De beeldende kunst beschikt over nieuwe technieken zoals foto’s, film en computer.
Kunststoffen vergen andere technieken dan de traditionele, ambachtelijke beeldhouwers materialen en maken snellere productie mogelijk. In de natuur gaat alles veel langzamer. Beelden in steen passen daar wonderwel bij. Zij worden met liefde, geduld en vakmanschap gemaakt en door hun massa en onbeweeglijkheid stralen zij rust uit en nodigen uit tot bezinning. Mijn beelden hoeven geen verhaal te vertellen of een tijdsbeeld uit te drukken. Gebruikmakend van nieuwe bewerkingstechnieken gecombineerd met oud vakmanschap probeer ik de tegenstelling natuur en cultuur, tussen toeval en berekening, in een zo duidelijk mogelijk contrast vorm te geven. Door in de massa van de steen ruimten te creëren en de binnenruimten te polijsten, wordt het licht bij wijze van spreken naar binnen gehaald. Ruimtelijk evenwicht is een ander aspect dat mij fascineert en efficiënt materiaal gebruik. Blokken met inkepingen kunnen gestapeld worden tot ruimtelijke constructies met verschillende structuren, gehakt, gezaagd, gepolijst.
(naar Gerard Howeler in de catalogus Vaders en zonen, Beeldhouwers kiezen Beeldhouwers. Tentoonstelling Museum Beelden aan Zee, 25 juni t/m 10 oktober 2010)

Zijn werk kan aangekocht worden met de kunstkoopregeling van het Mondriaanfonds. Voor meer informatie zie www.galeriebiancalandgraaf.nl/contact